Studio updates
01 juni 2023
How was it made? Glass engraving
Het Victoria and Albert Museum in London (V&A) heeft een prachtige korte film gemaakt over koperen wielgravure, met Katharine Coleman (een van de oprichters van GEN, zie boven) in de hoofdrol. Het is een mooie demonstratie van de vaardigheid die bij deze techniek komt kijken.
Katharine is een van de slechts vijf overgebleven glasgraveerders in Groot-Brittannië die de eeuwenoude techniek van koper graveren nog gebruikt. In de film leidt ze ons door het ingewikkelde en tijdrovende graveerproces om een uniek glasobject te creëren.
Jaren geleden heb ik het genoegen gehad om een graveercursus bij haar te volgen. Zij vertelde destijds dat zij in haar begindagen zelfs Engelse koperen munten gebruikte om mee te graveren. Een goedkoop materiaal dat makkelijk verkrijgbaar was.
Er zijn verschillende materialen die je kunt gebruiken om te graveren. Zoals koper, steen en diamant. Elk materiaal heeft zijn eigen typische kenmerken. Tegenwoordig wordt voornamelijk diamant gebruikt omdat het lekker snel werkt.
Klein graveer weetje… !
In de film zie je Katharine met elastieken om haar polsen, waaraan lange, smalle stoffen flapjes hangen. Het is absoluut niet modieus, maar het is een hele simpele en praktische oplossing voor een behoorlijk vervelend probleem.
Tijdens het graveren gebruik je water om het glas te koelen. Dit water loopt via het glas langs je handen en armen naar beneden. Binnen de kortste keren zijn je armen kletsnat en is je werktafel veranderd in een klein zwembadje.
De elastieken om de polsen houden het water tegen en via de flapjes druppelt het water gemakkelijk in de opvangbak, waardoor je geen natte armen krijgt! Simpel en doeltreffend!